Ако им хареса текста на споразумението, щели да го подпишат и те.

...
Ако им хареса текста на споразумението, щели да го подпишат и те.
Коментари Харесай

Разцеплението на земеделците - едните скандират Оставка Вътев п...

Ако им хареса текста на споразумението, щели да го подпишат и те. Искат обаче под него да стои подписа на премиера или на Мария Габриел, с цел да има гаранция, че ограниченията в него ще се случат.

 

Венцислав Митков показа, че фантазията им била да се сплоти бранша. Обединението се случва, регистрира той. Другите от бранша, които са подписали контракта с властта, съставляват 10% от бранша. Предали са на политическа мощ Закона за браншовите организации и чакат отговор дали ще го припознаят. Митков желае да види съглашението и в случай че ги удовлетворява, ще спрат митингите. Не се борим за някакви пари, а за действителни промени, акцентира той, представен от News.bg.

 

Тодор Джиков, който показва картофопроизводителите акцентира, че съглашението е изключило огромна част от производителите. По думите му картофопроизводителите няма да получат обвързано подкрепяне. Те желаят цялостна проверка на Стратегическия проект, само че властта отказала. А законите за сектора, в случай че нямат поддръжка от партиите в болшинството, те ще останат на хартия, по думите на Джиков. Те желаят да знаят каква ще е позицията ни за зелената договорка и за вноса на аграрни храни от трети страни. Производителите са под ценови напън.

Производителите, които не утвърждават съглашението, недоумяват за какво гъбите са изключени от украинската помощ. От Министерство на земеделието и храните не желали самостоятелно да договарят с обособените организации. Гъбопроизводителите желаят също да бъдат подпомагани. Те не могат да се включат в обвързаната поддръжка.

 

Протестиращите аграрни производители, които се събраха пред постройката на Народното събрание, не престават да упорстват за оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев, а повода е " цялостното му несправяне с политиката в бранша и умишленото опълчване на сектора "

.

Протестът трябваше да се организира пред Министерския съвет, само че на стачкуващите не им е позволено да отидат пред постройката, която е обградена от полицейски чиновници.

 

Тежка техника няма.

 

" Настояваме министърът на земеделието да спре да лъже и да манипулира българската общност, тъй като сутринта сподели, че протестиращите през днешния ден не търсят разговор и го отхвърлят ", съобщи Димитър Зоров, ръководител на Асоциацията на млекопроизводителите, който е един от уредниците на митинга.

 

Той е безапелационен, че настояванията им не са политически, а са свързани с просъществуването на българското земеделие в сензитивните браншове " Животновъдство ", " Зеленчукопроизводство " и " Плодове ".

" Министърът непрекъснато трансферира проблемите, които той основава, към премиера акад. Денков.

 

Дори през днешния ден си разреши да каже, че желаеме оставката на министър-председателя и на държавното управление, което изобщо не дава отговор на истината ", добави Венцислав Върбанов, ръководител Асоциацията на земеделските производители в България, който също е измежду уредниците на днешния митинг. Според него Вътев не е могъл да разбере какви са му функционалностите и защо тъкмо дава отговор. По думите му няма логичност в дейностите на министъра на земеделието и по тази причина му желаят оставката.

 

Според Зоров и Върбанов всичко, което е записано в съглашението, което през вчерашния ден беше подписано сред държавното управление и част от земеделците, е " прахуляк в очите на хората ". Според тях, в случай че Кирил Вътев остане министър на земеделието, след няма и два месеца хората още веднъж ще бъдат на улицата.

 

" Кирил Вътев неотложно би трябвало да си подаде оставката и ние даваме с този митинг оценка за неговата работа ", сподели Върбанов, представен от БГНЕС.

 

Припомняме, че в понеделник вечерта

 

Това, което добавихме към текста беше една-единствена точка, според която образуваме група, която ежемесечно ще наблюдава съглашението, финансовото застраховане на съглашението и всичко значимо за земеделците “, сподели министър председателят акад. Николай Денков след срещата.

 

В тази работна група ще вземат участие и представители на други браншови организации, които пожелаят, добави земеделският министър Кирил Вътев.

„ Финиширахме един развой, който продължи месец и половина - два, тежък развой. Надявам се това, което привършихме през днешния ден да е в интерес на всички аграрни производители “, разяснява Илия Проданов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация също изрази вяра съглашението да удовлетвори всички аграрни производителите.

Вътев изясни, че проблемите на земеделците по нищо не се разграничават, само че по думите му ползите се разграничават. „ За стратегическия проект дава отговор заместник-министърът, който идва тъкмо от тези производители “, разясни той. Според него разделянето в земеделието е от десетилетия. Земеделският министър сподели, че с цел да се оправят с това разделяне и с цел да се реализира баланс са потърсили за консултант и Илия Проданов, само че по време на предходни митинги той се е отдръпнал. „ Сега кажете кой кого и по какъв начин разделя “, прикани Вътев.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР